Jonaz modem-router in bruikleen

Bij Jonaz ontvang je standaard het moderne ZTE F668a modem. Dit ZTE F668a modem werkt perfect op ons netwerk. Dit modem werkt tegelijk als modem, router, Wi-Fi accesspoint en verzorgt tevens de doorgifte van zowel telefonie als CATV; daarmee is dus in één keer alles goed geregeld! Met de automatische updates zorgen wij ervoor dat je altijd alle nieuwe functies krijgt en houden wij je thuisnetwerk veilig.

Eigen Router i.c.m. Jonaz modem-router in bruikleen

Wil je alleen een eigen router gebruiken? Dan is het gebruiken van een eigen modem niet noodzakelijk. In dat geval kan je het standaard ZTE-modem in bridge-modus laten zetten en hier je router op aansluiten. De bridge-mode zorgt er namelijk voor dat het standaardmodem geen router-functies meer vervult en enkel als modem optreedt. Hierdoor zendt het modem geen WiFi-signaal meer uit, vervallen DHCP- en NAT-instellingen, gaat de firewall uit en werkt alleen LAN1 nog maar voor het aansluiten van jouw eigen router. De TV en telefoon blijven in dit geval wel aangesloten op het modem van Jonaz.

Wil je echter een ander modem gebruiken dan het ZTE-modem wat wij standaard in bruikleen leveren, dan kan dat. Onderstaand vind je hiervoor alle benodigde informatie en specificaties, leggen we uit wat je met een eigen modem kan verwachten en vertellen we je wat Jonaz wel en niet doet.

Eigen modem

Wil je een eigen modem (ONT) gaan gebruiken en geen gebruik maken van het standaard ZTE-modem, dan kan dat. Je moet echter wel met een aantal zaken rekening houden.

Ons netwerk is op GPON-technologie gebaseerd. Bij GPON (Gigabit-geschikt passief optisch netwerk) is de ONT (Optical Netwerk Termination Unit) verantwoordelijk voor het omzetten van het lichtsignaal naar een elektrisch signaal. Zo ontstaat er een koppelvlak waar jij je eigen apparatuur eenvoudig op aan kan sluiten. Het is belangrijk dat jouw ONT goed werkt op ons netwerk. Om te zorgen dat dit zo is, is het van belang dat jouw modem voldoet aan een aantal specificaties.

.

Specificaties eigen Modem/ONT

 • Soort modem: GPON ONT
 • Zendfrequentie (TX): 1310nm
 • Ontvangstfrequentie (RX): 1490nm
 • Zendvermogen: Tussen -3dBm en 9dBm
 • Ontvangstvermogen: Tussen -16dBm en -28dBm
 • Connector: SC/APC (groene connector)
 • Glasvezelkabel: Singlemode fiber (9/125), minimaal OS2

.

Ook raden we nadrukkelijk aan om voor eigen apparatuur te kiezen welke gemaakt is voor de hoge snelheden die we aanbieden op ons netwerk. Alleen dan zal je volledig gebruik kunnen maken van onze hoge snelheden.

.

Aansluiten eigen ONT op de glasvezelaansluiting

Indien je een eigen ONT wilt gebruiken, dan ben je zelf verantwoordelijk van de installatie daarvan op de glasvezelaansluiting (FTU). Jonaz kan je daar helaas niet mee helpen.

De glasvezelkabel en de glasvezelconnector in de FTU (de plek waar de glasvezel afgemonteerd is) zijn zeer kwetsbaar. Het gebruik van de verkeerde connector kan zo bijvoorbeeld leiden tot serieuze beschadiging van de FTU. Aan een reparatie zijn kosten verbonden. Wanneer je een eigen modem aan gaat sluiten, wees dan ook zeer voorzichtig en zorg er altijd voor dat je de juiste connector gebruikt (een groene connector mag nooit op een blauwe connector aangesloten worden, en andersom ook niet).

.

Configureren eigen ONT

Ook met het in gebruik nemen van jouw ONT kan Jonaz je helaas niet helpen. De specificaties die je kan gebruiken om jouw ONT in te stellen zijn:

 • DNS: wordt d.m.v. DHCP verstrekt
 • VLAN: 100
 • IP: wordt d.m.v. DHCP verstrekt

.

Om jouw eigen modem operationeel te krijgen op ons netwerk, is het van belang dat je het serienummer van jouw eigen ONT met ons deelt. Wij moeten deze namelijk configureren op ons netwerk. De gegevens die wij hiervoor nodig hebben kan je online doorgeven op www.jonaz.nl/ONT. Binnen 3 werkdagen zullen we deze gegevens verwerken en kan je jouw eigen ONT gebruiken.

Let op, bewaar het standaard modem van Jonaz goed. Deze heb je in bruikleen, werkt perfect op ons netwerk en is ook volledig voor jou geconfigureerd. Mocht je problemen ondervinden met jouw verbinding, dan kan je altijd dit standaard modem weer aansluiten. Deze zal namelijk altijd blijven werken.

Telefonie

Als je ook vaste telefonie van ons afneemt, dan moet je de SIP-gegevens invullen in jouw eigen apparatuur. Hiervoor kan je de volgende gegevens gebruiken:

 • SIP server/proxy: sip.jonaz.nl
 • SIP server port: 5060
 • SIP username: Opvragen via klantenservice (info@jonaz.nl)
 • SIP password: Opvragen via klantenservice (info@jonaz.nl)

.

Let op: wees voorzichtig met het wachtwoord.

Dit adviseren we vanwege de veiligheid. Je kunt namelijk met je SIP-gebruikersnaam en wachtwoord vanaf elke Jonaz-verbinding bellen met je eigen nummer, en dus ook op jouw kosten. Zorg er dan ook voor dat je dit SIP-wachtwoord altijd geheimhoudt.

Vervolgens kun je met dit wachtwoord één SIP basisstation (ingebouwd in een modem, of een los apparaat) instellen en gebruiken. Dit ingestelde basisstation is verder te gebruiken op elke Jonaz-verbinding. Dus je kunt het apparaat ergens anders aansluiten en bellen met jouw nummer, op jouw kosten. Houd het wel in gedachten voor als je ooit besluit je SIP apparaat weg te doen; reset hem dan eerst!

Televisie

Jonaz maakt gebruik van CATV voor radio en analoge & digitale TV en levert dit via DVB-C. Gebruik je een eigen modem en wil je televisie en radio van Jonaz afnemen, dan dien je zelf het CATV-signaal te isoleren en te zorgen (indien je digitale TV wilt kijken) voor een juiste settop-box of CI+ module. Je kan hier de volgende specificaties voor aanhouden:

.

 • CATV ontvangst: 1550nm
 • CI+ module: Irdeto-gecertificeerd
 • Settop box: Irdeto-gecertificeerd
 • Smartcard: Bij televisie van Jonaz ontvang je standaard de benodigde smartcard.  (de eerste smartcard is kosteloos. Eventueel extra gewenste smartcards zijn verkrijgbaar tegen een betaling van een eenmalige borg)

.

Vragen

Wat doet Jonaz wel en wat niet bij het instellen van een eigen modem?

In het ZTE-modem die we leveren staat alles goed ingesteld om direct gebruik te kunnen maken van internet, televisie en bellen. Als je een ander modem wilt gebruiken dan moet je die zelf instellen. Jonaz kan je daar niet bij helpen. Je bent ook zelf verantwoordelijk, en aansprakelijk, dat je modem (en zijn verbinding met ons netwerk) veilig is.

Ik heb toch hulp nodig bij het instellen/aanpassen, waar kan ik terecht?

Je kunt terecht bij de fabrikant van je modem.

Ik heb een probleem met mijn diensten, wat nu?

Als je problemen ervaart met je diensten terwijl je een eigen modem hebt aangesloten bekijk dan als eerste of er een storing bekend is. Als dat het geval is kun je op de site meer informatie vinden.

Als er geen storing is kan onze klantenservice je niet helpen. Kom je er zelf niet uit, sluit dan eerst het Jonaz modem weer aan. Is het probleem dan opgelost, dan zit de oorzaak ergens in je eigen apparatuur. Komt het probleem ook voor met het Jonaz modem, dan kun je natuurlijk wel bij de klantenservice terecht.

Welke diensten werken niet of anders met een eigen modem?

Alle standaard diensten van Jonaz werken op je eigen modem. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste instelling van jouw eigen apparatuur.

Kan ik via Jonaz een eigen modem verkrijgen?

Nee, Jonaz levert alleen zijn standaard ZTE-modem in bruikleen. Jonaz levert geen afwijkende modems.

 • 1 Postcodecheck
  2 Pakket samenstellen
  3 Gegevens
  4 Bestelling afronden
 • Vul je postcode en huisnummer in om te zien of Jonaz bij jou beschikbaar is.

 • Vul je postcode en huisnummer in om te zien of Jonaz bij jou beschikbaar is.

 • Vul je e-mailadres in zodat we je op de hoogte kunnen houden wanneer Jonaz bij jou beschikbaar is.