Internetsnelheid van Jonaz

In november 2017 is de beleidsregel kenbaarheid van internetsnelheden in werking getreden. Dit betekent dat telecomaanbieders duidelijk moeten zijn over de verschillende internetsnelheden. Door deze beleidsregel ben jij beter in staat om snelheden van aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo weet je wat de maximale internetsnelheid op jouw adres is, wat je normaal ter beschikking zult hebben en wat je minimaal kunt verwachten. Hieronder leggen wij je uit wat we onder de verschillende internetsnelheden verstaan.

Internetsnelheden

De hoogst haalbare internetsnelheid op jouw adres. Bij Jonaz is je maximale downloadsnelheid 1000Mb/s en je maximale uploadsnelheid 1000Mb/s. Hierbij moet tenminste 90% van de maximumsnelheid bij één van de tien metingen behaald worden. De metingen moeten verspreid worden over minimaal drie dagen in de week waarbij niet meer dan één meting per uur wordt meegeteld.
De normaal beschikbare internetsnelheid. Bij Jonaz is dit gelijk aan 750Mb/s voor downloaden en 750Mb/s voor uploaden. Je moet deze snelheden in acht van de tien metingen kunnen behalen.
De minimale internetsnelheid is bij Jonaz 500Mb/s voor downloaden en 500Mb/s voor uploaden. In alle metingen moet deze minimale snelheid worden gemeten.
De geadverteerde internetsnelheid is gelijk aan de maximale snelheid. Dit is dus 1000Mb/s voor downloaden en 1000Mb/s voor uploaden. Je meet deze snelheid op dezelfde manier als de maximale snelheid.

Speedtest

Wij vinden het belangrijk dat jij goed en snel internet hebt. Daarom zorgen wij voor een supersnelle, stabiele verbinding. De snelheid van je internet is echter van meer factoren afhankelijk dan alleen onze verbinding. Zo kan je een lagere snelheid behalen als je verouderde apparatuur gebruikt. Bij Jonaz limiteren we je internetsnelheid in ieder geval niet. Dit betekent dat wij een bandbreedte leveren van 1000Mb/s om te downloaden en 1000Mb/s om te uploaden. Wij leggen je hieronder uit wat wel en wat niet van invloed kan zijn op je snelheid en hoe je je internetsnelheid moet testen.

Transparantie

Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op een speedtest. Hieronder leggen we je uit wat allemaal effect heeft op je snelheid.

Maximale internetsnelheid

Jonaz maakt het je graag makkelijk. Daarom hebben wij maar één internetsnelheid. Wij limiteren de snelheid niet. De maximale internetsnelheid op je adres is 1000Mb/s voor downloaden en 1000Mb/s voor uploaden.

Afstand tot de wijkcentrale

In tegenstelling tot oudere technieken maakt het bij glasvezel niet uit hoe ver je van de wijkcentrale woont. De lichtsignalen die via de vezel worden verzonden zijn razendsnel. De afstand tot de wijkcentrale heeft dus geen invloed op je internetsnelheid.

Bekabeld is sneller dan draadloos

Om met de deur in huis te vallen: bekabeld is sneller dan draadloos. Met wifi kun je nooit de maximale internetsnelheid halen. Je internetsnelheid moet je dan ook altijd met een ethernetkabel testen. Alleen cat5e en cat6 ethernetkabels kunnen hoge snelheden aan.

Apparatuur

Zorg dat je apparatuur niet verouderd is. Computers en laptops hebben netwerkkaarten die de snelheid limiteren. Als je computer bijvoorbeeld een netwerkkaart van 100Mb/s heeft, dan kan je op dit apparaat nooit een snelheid ontvangen die hoger is dan 100Mb/s.

Aantal aangesloten apparaten

Totale internetsnelheid

Je maximale internetsnelheid, oftewel totale internetsnelheid, noemen we de ‘bandbreedte’. Dit is de totale snelheid die je op jouw adres kan ontvangen. Vaak is dit bij glasvezelaanbieders 50Mb/s, 100Mb/s of 500Mb/s. Bij ons is dit 1000Mb/s. Wanneer je meerdere apparaten aansluit op je netwerk, dan delen al deze apparaten je maximale snelheid. Dit betekent dat als je met twee computers een verbinding van 500Mb/s zou testen, je in werkelijkheid twee keer 250Mb/s zou ontvangen. Bij Jonaz ligt dit limiet hoger. Je bandbreedte voor downloaden is 1000Mb/s en je bandbreedte voor uploaden is ook 1000Mb/s. Dit betekent dat je op meerdere apparaten tegelijkertijd een ontzettend snelle verbinding hebt.

Televisies

Heb je een televisie-abonnement van Jonaz? Dan heeft het kijken van televisie geen invloed op je internetsnelheid. Je kunt dus gebruik maken van het snelle internet terwijl je ook in HD-kwaliteit televisie kijkt. Neem je televisie af bij een andere aanbieder? Dan kan dit van invloed zijn op je internetsnelheid. Schakel in dit geval altijd de apparaten waarop je televisie kijkt uit als je een speedtest uitvoert.

Drukte op het internet

De internetsnelheid die je ervaart zal altijd verschillen gedurende de dag. Dit komt doordat de drukte op het internet voortdurend verandert. Ook kan het zo zijn dat websites die je bezoekt overbelast zijn of maar een bepaalde snelheid toelaten, waardoor je soms minder snel surft.

Overige factoren

Er kunnen ook een aantal andere factoren zijn die invloed kunnen hebben op je verbinding, zoals de internationale bandbreedte. Wij doen er in ieder geval alles aan om de hoge standaard van onze diensten altijd te waarborgen. Zo kun jij altijd op het netwerk van Jonaz genieten van de snelheid waar je voor betaalt.

Internet snelheid testen

Je kunt je internetsnelheid testen met de speedtest van Ookla. Dit is een snelle en eenvoudige manier om te kijken hoe snel je verbinding is. De metingen zijn afhankelijk van veel factoren. Daarom is het handig om onze checklist af te gaan voordat je begint met testen. Dit zorgt namelijk dat je correcte resultaten krijgt tijdens het uitvoeren van de speedtest.

1. Sluit je computer aan op het glasvezelmodem van Jonaz.
2. Surf naar Jonaz.speedtest.net om de Speedtest te openen
3. Zorg dat de server Jonaz B.V. uit Amersfoort geselecteerd is. Als dit niet automatisch gedaan is kun je dit handmatig zelf instellen. Om een snelle verbinding te testen heb je ook een snelle speedtestserver nodig. Niet alle servers zijn even snel. Die van Jonaz kan deze snelheid in ieder geval wel aan.
4. Zorg dat je op alle andere apparaten die gebruik maken van internet, afgezien van de computer waar je de test op gaat uitvoeren, de verbinding met het internet verbreekt. (Mobiele apparaten, koelkasten, alarmen etc.)
5. Voer nu de speedtest uit.
6. Noteer de datum, het tijdstip en de snelheidsresultaten.

Je moet tenminste 90% van de maximumsnelheid in één van de tien metingen in één week behalen. De metingen moeten wel gelijkmatig worden verspreid over minimaal drie dagen in deze week en er mogen niet meerdere metingen per uur worden meegeteld.

Wat als je de snelheid niet haalt?

Is de gemeten internetsnelheid lager dan de snelheid van je internetabonnement? Neem dan even contact op met onze klantenservice. Wij kijken graag naar wat de oorzaak is en hoe we dit samen met jou kunnen verhelpen.

  • 1 Postcodecheck
    2 Pakket samenstellen
    3 Gegevens
    4 Bestelling afronden
  • Vul je postcode en huisnummer in om te zien of Jonaz bij jou beschikbaar is.

  • Vul je postcode en huisnummer in om te zien of Jonaz bij jou beschikbaar is.

  • Vul je e-mailadres in zodat we je op de hoogte kunnen houden wanneer Jonaz bij jou beschikbaar is.